Binnenmaas

Op de onderstaande geografische kaart van de Hoeksche Waard kunt u exact zien waar de molens zich bevinden

Voor de jeugd

Welkom op de jeugdpagina van Stichting Molens Hoeksche Waard. Hier vind je allerlei informatie over onze molens die je kunt gebruiken voor een spreekbeurt óf om wat meer over molens te leren.

Vroeger hebben er in de Hoeksche Waard meer dan 100 molens gestaan! De meeste daarvan zijn afgebroken of door de bliksem afgebrand. Gelukkig hebben we er nog 12 over, en daar zijn we natuurlijk heel erg zuinig op! Staat er ook een molen bij jou in de buurt? Klik op het molenoverzicht en kom meer te weten over jouw molen en wanneer je kunt komen kijken. De molenaar vertelt dan alles over zijn molen en hoe de molen werkt. En….misschien mag je wel een handje helpen?

Windmotoren

Molens zijn al heel oud. De oudste molen in de Hoeksche Waard stond rond het jaar 1300 in de buurt van Strijen. De Hoeksche Waard was in de middeleeuwen veel kleiner dan nu en stond vol met kastelen en kleine terpdorpjes. De molens waren tot de 19e eeuw de enige motor van een dorp. Dieselmotoren en elektrische motoren waren toen nog niet uitgevonden, dus alle zware taken werden met windmolens en paarden gedaan. Zo waren er molens om graan te malen, om olie te persen uit zaden, verf te maken, hout te zagen en zelfs een molen om papier te maken. Toen in de 19e en 20e eeuw de stoommachine en de dieselmotor werden uitgevonden kwam voor veel molens het einde. Veel molens werden gesloopt en vervangen door een motor, maar een aantal bleven er staan. Daar zijn we nu heel zuinig op!

Molens kunnen praten

Wist je al dat molens kunnen praten? Niet in het Nederlands of Engels, maar in hun eigen molentaal. Door de wieken in een bepaalde stand te zetten kan de molenaar bijvoorbeeld laten weten of hij even kort weg is (korte rust), of wat langer (lange rust). Als er een familielid van de molenaar is overleden kan hij de wieken in de rouwstand zetten, of, wanneer er bijvoorbeeld een kindje geboren is, in de vreugdestand! Op het tekeningetje hieronder zie je hoe die wiekstanden eruit zien. In welke stand staat de molen bij jou in de buurt?

Wil je nog meer weten over molens? Kom eens kijken op een van onze molens, of surf snel naar de website van de Molenmaatjes! Zij kunnen jou alles vertellen over de molens in Nederland. Op de Molendatabase en de Database van Verdwenen Molens kun je nog meer informatie vinden én zien waar ooit andere molens hebben gestaan.

Tot op de molen!

Voor de jeugd Voor de jeugd